Tips

Natuurproduct

Hout is een natuurproduct. Zoals wellicht bekend gevende natuurlijke eigenschappen van het hout elke plank haar unieke uiterlijk. De verschillende houtsoorten hebben natuurlijke kenmerken qua kleur, hardheid en nerfstructuur. Deze kenmerken zijn geen garantie voor het uiteindelijke beeld van de vloer.

Hygroscopisch

Hout is een hygroscopisch materiaal. Door wisselingen in temperatuur en relatieve luchtvochtigheid in de woonomgeving zal de houten vloer in zekere mate blijven reageren. Gedurende opslag en verwerking en het periodiek onderhoud dient u hier rekening mee te houden.

Woonklimaat

Het klimaat in een woonomgeving zal doorgaans niet het hele jaar gelijk zijn. Door seizoensinvloeden kunnen er aanmerkelijke verschillen optreden in de relatieveluchtvochtigheid. Aangezien een houten vloer hygroscopisch is kan de vloer gaan krimpen of zwellen. Bij een te lage RLV zal de vloer gaan krimpen, bij een te hoge RLV zal hij gaan zwellen. Een constante RLV van 50-60% is ideaal. Wij adviseren om d.m.v. van een luchtbevochtiger de RLV vooral in de winter op peil te houden. Door deze maatregel zal het krimpen en zwellen aanmerkelijk af nemen. Geheel verdwijnen zal het nooit.

CV Leidingen

Liggen er leidingen van de cv in de afwerkvloer, dan kan er op die plaatsen meer werking van uw houten vloer worden optreden omdat het water in deze leidingen (en dus de vloer eromheen ook)  tot 80-90°C warm kan worden.

weet wat u koopt

Naast auto’s, voeding en blauwe hardsteen richt de Chinese exportindustrie haar pijlen sinds kort op de Europese parketmarkt. Bent u van plan parket te kopen, vraag dan eerst na van welke oorsprong de planken afkomstig zijn. Parket is een investering in huis die u liefst niet meteen weer dient te vervangen, dus kwaliteit is een nummer 1 vereiste.

Parket koopt men in goed vertrouwen. U ziet zelf welke parketvloer u het mooist vindt, maar voor de technische informatie vertrouwt u op de uitleg van uw parketteur.
Doordat Aziatische producten via dezelfde kanalen op de markt komen, wordt dit vertrouwen mogelijk voor een stukje geschaad. Als leek is het immers quasi onmogelijk om echte Europese eik te onderscheiden van de goedkope Chinese versie. U weet dus niet altijd wat u koopt.

Prijszetting en bedrijfsfilosofie

De Chinese massaproductie zorgt voor oneerlijke concurrentie op de Europese parketmarkt. Chinees parket is zo’n 20 à 30 procent goedkoper dan parket van Europese eik en productie. Het is voor Europese producenten haast onmogelijk om hun kwaliteitsproduct aan deze dumpingprijzen aan te bieden.

Deze prijszetting is het gevolg van de bedrijfsfilosofie in China. Die is totaal tegenovergesteld aan die van Europese parkethandelaars. Chinese producenten streven een snelle groei en winst op korte termijn na, wat haaks staat op de parketindustrie in Europa.

Bijkomend voordeel voor de Chinese producenten zijn de lage lonen in de Aziatische fabrieken en de afwezigheid van CO2-restricties. De zwaar vervuilende fabrieken werken er op steenkool. Europa daarentegen streeft een CO2-vriendelijke parketproductie na.

Productie

Tijdens het productieproces van Chinees parket worden verschillende soorten eik uit alle werelddelen door elkaar gemengd. Daarnaast wordt spinthout gebruikt voor de toplaag van de parketvloer. Spinthout is het zachte ( zwakkere) hout dat afkomstig is van de buitenkant van de boom waarlangs de sappen lopen. Ze kleuren dit in zodat de houtstructuur veel minder zichtbaar is voor de consument. Die wordt als het ware verblind door de kleur en ziet het echte parket niet meer. Voor de Europese parketvloeren wordt dit spinthout enkel gebruikt voor de onderkant van de vloer en dan nog in beperkte mate.

Om stabiele planken te krijgen, is het belangrijk dat ze traag worden gedroogd en dat er enkele parameters nauw gecontroleerd worden. Zo mogen bijvoorbeeld de middellagen van de vloer niet te fel werken. In Europa staan we borg voor een constante en continue controle op deze technische verwerking van het hout.

Ook bij tijdsdruk mag men in geen geval de kwaliteitsborging achterwege laten en het hout al persen terwijl het nog niet voldoende gedroogd is. Hierbij komt in Azië nog de prijsdruk om toch maar de goedkoopste op de markt te zijn.

Chinese parketvloeren zijn dus wel goedkoper, maar mogelijk ook zwakker. Dit komt meestal aan het licht als de vloer er een tijdje ligt of als er een herstelling moet gebeuren.

Chinees parket herkennen

Omdat het op het eerste gezicht quasi onmogelijk is om Chinees van Europees parket te onderscheiden, is het belangrijk dat u steeds naar de oorsprong van de planken vraagt.

Daarnaast zijn ook de afmetingen een mogelijk herkenningspunt. Chinees parket is het resultaat van massaproductie. De maten van de planken staan in functie van het containervervoer. Er moeten zoveel mogelijk planken in één container passen. Daarom hebben de meeste planken deze containermaat: 1860 mm lang, 189 mm breed en 15 mm dik.
(bron Di Legno Parket)

Bel 038-4600251 voor een afspraak of gebruik het contactformulier