Grenen planken

De grenen planken van Plankenland worden vervaardigd uit een hoge kwaliteit dennen. Het hout van de grove den wordt ook wel grenen genoemd. Grenen is een van de meest gebruikte houtsoorten in Nederland. Plankenland grenen vloeren worden geleverd in 2 soorten:

mooie zolder  frans grenenvloer

Europees Grenen

De kleur van het verse kernhout is lichtbruin. Na verloop van tijd wordt het donkerder en varieert dan van geelbruin tot roodbruin en steekt scherp af tegen het 50-100 mm brede spint dat wit tot lichtgeel van kleur kan zijn. Het spint kan soms, meestal plaatselijk, enigszins donkerder dan normaal gekleurd zijn. Dit komt door de aanwezigheid van drukhout (reactiehout), dat als een natuurlijk gebrek moet worden gezien. In het kernhout valt deze afwijking met het blote oog vrijwel niet te constateren. Evenals de andere naaldhoutsoorten uit de gematigde luchtstreken vertoont grenen een duidelijk verschil tussen het licht gekleurde vroeghout en het donkerder gekleurde laathout. Op kwartiers gezaagd hout geeft dit een streeptekening te zien en op dosse gezaagd hout een vlamtekening.

Frans Grenen

De kleur van het kernhout varieert van lichtrood tot roodachtig bruin en steekt scherp af tegen het vrij brede spint dat witachtig tot lichtgeel van kleur kan zijn. Op de langsvlakken kunnen opvallende donkerbruine strepen voorkomen. Deze worden veroorzaakt door het zeer hoge harsgehalte dat plaatselijk in het weefsel aanwezig is ten gevolge van het tappen. In Frankrijk wordt onderscheid gemaakt tussen “getapt” hout, dat zwaarder, donkerder en harsrijker is, en niet-getapt hout, dat sterk op inlands grenen lijkt. Bekijk ook onze traprenovaties.

Behandeling van grenen planken

De grenen planken kunnen wij op verschillende manieren voor u behandelen:

  • Kleurolieën
  • Beitsen
  • Logen
  • Schilderen

Op deze manier kunt u uw grenen planken de uitstraling geven die u zelf wenst, en die het best bij uw interieur aansluit. De planken kunnen ook zodanig worden behandeld dat ze een verouderde look krijgen. De verschillende soorten van veroudering kunnenbestaan uit:

  • Wormgaten
  • Zaagstrepen
  • Stijgerplank effect
grenen-vloeren-wormgaten.2 grenen-vloeren-zaagstrepen grenen-vloeren-steigerplank-effect
wormgaten zaagstrepen steigerplank

Bent u nieuwsgierig geworden naar de hoge kwaliteit en het grote assortiment? Kom dan naar onze showroom in Zwolle, centraal gelegen in het land.
Plankenland levert uw grenen planken van Amsterdam tot Deventer en van Arnhem tot Utrecht en natuurlijk ook in Apeldoorn, Enschede, Groningen of Heerenveen.

Meer informatie? Bel 038-4600251 of mail met info@plankenland.nl.

Bel 038-4600251 voor een afspraak of gebruik het contactformulier