Luchtvochtigheid

Uw vloer zelf bevat ook water. De hoeveelheid water die uw vloer bij levering bevat is afgestemd op een gemiddelde R.L.V. van ca. 50-60 %.

Als de R.L.V. (relatieve luchtvochtigheid) daalt verdampt water uit de vloer en treedt krimp op, als de R.L.V. toeneemt, neemt de vloer vocht op en treed zwelling op. Zolang de R.L.V. bij u thuis zich beweegt tussen 50 en 60 % blijven krimpen en zwellen van uw vloer binnen de perken en is er sprake van een normale werking.

Is de R.L.V. echter voor langere tijd (veel) lager of (veel) hoger, dan kan extreme werking optreden. Extreme krimp kan gepaard gaan met kieren, kromtrekken en scheuren. Extreme zwelling kan gepaard gaan met bollingen, omhoogkomende planken en blijvende vervormingen. Het is dus zeer belangrijk de Relatieve Luchtvochtigheid goed in de gaten te houden.

Hoe meet ik de Relatieve Luchtvochtigheid?

U kunt de R.L.V. eenvoudig meten met een Hygrometer.

Wat moet ik doen als de R.L.V. te laag is?

Water(damp) aan de lucht toevoegen. Het meest effectief gaat dit door gebruik te maken van een Luchtbevochtiger.

Wat moet ik doen als de R.L.V. te hoog is?

Voorkom toevoeging van vocht aan de lucht. Gebruik de wasemkap, voer damp uit de wasdroger en vaatwasser naar buiten af en zorg ook in het algemeen voor voldoende ventilatie. Omdat warme lucht meer water kan bevatten, heeft ook extra verwarmen zin. Als normale maatregelen niet helpen, kan de aanschaf van een mobiele airco worden overwogen.

Is de R.L.V. alleen van belang voor mijn houten vloer?

Nee, Een gelijkmatige R.L.V. tussen 50 en 60 % is ook van groot belang voor de gezondheid en het welbevinden van uzelf en uw huisdieren en voor uw meubelen.

Copyright © 2024 - www.plankenland.nl · Sitemap · Privacy

Deze website is ontwikkeld door B&S Media Internetmarketing

0