Vloerverwarming

Een houten vloer over vloerverwarming. Kan dat?
Ja, dat kan! Maar..

vloerverwarmingBelangrijk is wel dat de binnentemperatuur slechts geleidelijk en beperkt mag variëren, om uitzetten en krimpen van de houten vloer te voorkomen.

Vloerverwarming is een ‘traag’ systeem: het duurt langer voordat een ruimte op temperatuur is en ook voordat de warmte weer uit de ruimte is. Het stookgedrag is daarom zeer belangrijk. Hoe minder temperatuursschommelingen er zijn hoe beter dit is.

Een te hoge temperatuur veroorzaakt uitdroging en krimping van het hout. Snelle en grote schommelingen van de temperatuur kunnen schade aan de vloer toebrengen.
Ook andere zaken spelen een rol bijvoorbeeld een karpet op de vloer of meubelen die onderaan gesloten zijn, kunnen warmteophopingen veroorzaken die tot krimpnaden kunnen leiden.

Multiplank

Speciaal om ook een plankenvloer op vloerverwarming te kunnen leggen is de multiplank op de markt gebracht. Door de multiplank in lagen op te bouwen die in tegenovergestelde richting op elkaar verlijmd worden ontstaat een vloerdeel waarbij werken nagenoeg uitgesloten is. Samen met onze schaverij hebben wij een multiplank ontwikkeld welke geschikt is om op vloerverwarming gelegd te worden.

Rechtstreeks verlijmd

Voor een optimaal rendement is de multiplank met een 9 mm. onderlaag en een toplaag van cira 4 mm. de beste keus. Deze wordt rechtstreeks op een vlakke afwerkvloer verlijmd met een 2 componentenlijm. Voor het verlijmen dient de cementdekvloer eerst voorzien te worden van een vochtcoating.

Wel moet men hierbij rekening houden dat de luchtvochtigheid in de ruimte altijd tussen de 50 en 60 % moet zijn. Deze waarden worden het best bereikt door gebruik te maken van een luchtbevochtiger / ontvochtiger. Ook dient de temperatuur van de afwerkvloer niet boven de 28°C uit te komen.

Opstook protocol

Voordat er met het leggen van de houten vloer begonnen kan worden dient er eerst een opstookprotocol uitgevoerd te worden.

Copyright © 2024 - www.plankenland.nl · Sitemap · Privacy

Deze website is ontwikkeld door B&S Media Internetmarketing

0