Wanneer zet een houten vloer uit?

Hout is van nature hygroscopisch, dit betekent dat hout zich aanpast aan de vochtigheid van de omgeving, de luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid hier in Nederland is in de winter vaak laag en in de zomer hoog. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%.

Is de luchtvochtigheid in jouw woning erg hoog? Dan zal je houten vloer zich hieraan aanpassen en dus ook vocht op nemen. Door het opnemen van het vocht zal de vloer uitzetten. Massieve houten vloeren die zwevend gelegd liggen zijn het meest gevoelig voor schommelingen in de luchtvochtigheid, en zullen dan ook het snelste uit zetten en krimpen. Met een vast verlijmde vloer of een multiplank is de kans op uitzetten en krimpen van de vloer minder groot.

Mijn houten vloer zet uit

Is je vloer toch gaan ‘werken’ en zet hij uit? Je kunt proberen om je huis goed te ventileren en indien aanwezig, de airco aan te zetten. Dit zal ervoor zorgen dat luchtvochtigheid in huis daalt. Daarnaast kun je een luchtontvochtiger aanschaffen. Deze luchtontvochtiger zuigt vochtige lucht aan, laat deze lucht afkoelen en laat deze vervolgens condenseren. Het water dat daarbij vrijkomt wordt opgevangen door een opvangbak welke je kunt legen. De overgebleven droge lucht wordt vervolgens weer de ruimte in geblazen.

Aangezien hout hygroscopisch is en zich dus aanpast aan de vochtigheid van de omgeving zal het ook vanzelf weer ontvochtigen. Je houten vloer ‘werkt’ dan mee met de schommelingen in de luchtvochtigheid.

Copyright © 2024 - www.plankenland.nl · Sitemap · Privacy

Deze website is ontwikkeld door B&S Media Internetmarketing

0