Welke houten vloer is geschikt voor vloerverwarming?

Veel mensen vragen zich bij het kiezen van een houten vloer af of deze ook geschikt is om op vloerverwarming te leggen. Een terechte vraag, want dit is niet zonder meer bij alle houten vloeren het geval. Hout ‘werkt’ namelijk en kan als gevolg van een combinatie van warmte en vocht krimpen of uitzetten. Bovendien kan het de warmte te veel tegenhouden. Maar er zijn genoeg mogelijkheden om een houten vloer te combineren met vloerverwarming!

Waarmee moet u rekening houden?

Factoren die een rol spelen bij het ‘werken’ van hout zijn dus warmte en vocht. Bij te hoge temperaturen kan hout gaan krimpen. De meeste vloerverwarmingssystemen zijn begrensd tot een temperatuur van 37 graden, hetgeen voor veel houten vloeren geen probleem vormt. Wel is het van belang de luchtvochtigheid in de ruimte te reguleren. Zorg dus voor voldoende ventilatie en schaf een hygrometer aan om de luchtvochtigheidswaarden te kunnen meten. De ideale waarde voor de luchtvochtigheid is tusen de 50% en 60%. Daarnaast is het belangrijk dat de bovenkant van de cementdekvloer niet warmer wordt dan 28 graden celsius.

Bij vloerverwarming wordt er vaak gekeken naar de Rc-waarde van de producten die u bovenop de vloerverwarming aanbrengt. Deze waarde zegt iets over de warmteweerstand die wordt geboden. Aan deze Rc-waarde zit een maximum verbonden, dit maximum is bepaald om de vloerverwarming zo efficiënt mogelijk in te zetten. Dit maximum kent twee getallen en hangt af van het soort verwarming.

Gebruik je de vloerverwarming als hoofd- of als bijverwarming?

Wanneer je de verwarming als hoofdverwarming gebruikt wordt er een maximale Rc-waarde van 0,13 m2 k/w geadviseerd. Voor bijverwarming ligt deze waarde iets hoger, namelijk op 0,18 m2 k/w
Let op! Deze getallen zijn slechts een indicatie. Een Rc-waarde die iets hoger of lager ligt hoeft dus niet direct grote gevolgen te hebben op de manier waarop de vloerverwarming je huis verwarmt.

Dus: welke houten vloer moet ik nu kiezen?

Multiplanken zijn geschikt voor vloerverwarming. Multiplanken zijn geschikt voor vloerverwarming. Deze planken zijn opgebouwd uit een berkenmultiplex onderlaag en een eiken toplaag. De berkenmultiplex onderlaag is kruislings op elkaar verlijmd, deze wijze van verlijmen zorgt ervoor dat het de werking van de eiken houten toplaag tegen gaat.
De multiplex onderlaag laat uitstekend de warmte door, terwijl de massieve eiken toplaag de warmte juist goed vasthoudt. Zo zal een houten vloer nooit koud en kil aanvoelen!

Copyright © 2024 - www.plankenland.nl · Sitemap · Privacy

Deze website is ontwikkeld door B&S Media Internetmarketing

0